Принципової відмінності різального інструменту для дзиги і м'ясорубок немає, але сучасні технології виготовлення різального інструменту призвели до збільшення ККД і, відповідно, продуктивності обладнання. На виробничій базі ТОВ «Машбуд-Черкаси» було проведено дослідження наступного характеру: для експерименту було встановлено нову м'ясорубку виробництва Республіка Білорусь, діаметр горловини 82 мм, де на м'ясорубку спочатку було встановлено стандартний вітчизняний різальний інструмент (повний унгер) послідовно:- підрізні грати
- ніж стандартний
- грати ø 9 мм
- ніж стандартний
- грати ø 5 мм
Протягом 1 години ми пропускаємо м'ясний шрот у розмірах фракції 20-30 мм з температурою +5°С, за годину ми зробили 160 кг фаршу з фракцією 5 мм, при чому ми чистили інструмент від жилки один раз. На виході із горловини температура фаршу становила +14°С.
На другій фазі експерименту ми застосували:- підрізні грати під заморожене м'ясо (рване)
- ніж посилений плоско ріжучий
- грати ø 14 мм
- ніж посилений плоско ріжучий
- грати ø 5 мм
При використанні різального інструменту німецького виробництва ми досягли таких результатів:- виробили 250 кг фаршу
- температура фаршу на виході +10°С
- очищення інструменту не потрібно
- фарш більш структурний з гарним малюнком
Застосування різального інструменту німецького виробника доводить перевагу порівняно з білоруським інструментом. Право вибору залишається за споживачем.